Se intampla si la case (rosii) mai mari: dupa ce ani de zile i-a tavalit prin praf si reglementari ascutite ca o lama de ras din lagarul patriei muncitoare, tovarasul Xi Jinping a decis, intr-un acces brusc de tandrete economica, sa le dea iar voie miliardarilor sa existe. Dar cu un mic amendament: doar daca isi tin gura si directioneaza profiturile spre glorioasa modernizare high-tech a Republicii.
Jack Ma, clovnul de serviciu al pieței chineze de tech, a fost readus pe scena. După ce a fost teleportat cu forța în vacanță spirituală la Tokyo pentru că a spus ceva nepermis (și anume adevărul despre sistemul financiar chinez), acum este chemat să țină discursuri despre cât de minunat e viitorul digital chinez. De data asta cu sala plină și cu partidul plătind nota de plată. Ce schimbare, nu?
Ba mai mult, a intrat în vigoare o lege care chipurile protejează antreprenorii privați. Legea promite „acces egal la piață”, „protecție împotriva sechestrului abuziv” și alte delicii de manual capitalist. Bineînțeles, totul cu mențiunea de subsol: „doar dacă nu uiți cine e tatăl tău politic și unde îți sunt loialitățile”.
Nu e prima oară când China își ajustează dogma ca să nu-i moară PIB-ul în brațe. Deng Xiaoping spunea: „Este glorios să te îmbogățești”, dar uita să adauge: „...până când devii mai faimos decât secretarul de partid”. Sub Xi, s-a trecut la „prosperitate comună”, un fel de socialism cu gulere albe, dar fără prea multă libertate. Iar cine a uitat regula a fost adus cu forța înapoi în banca de rezerve, ca să reflecteze.
China are acum mai mulți miliardari decât orice țară în afară de SUA. Dar în loc să-i sărbătorească cu confetti și Forbes, partidul îi lasă să prospere doar atâta timp cât sunt folositori. Fă profit, dar nu fi popular. Inovează, dar nu filozofa. Fii eficient, dar nu impertinent. E un echilibru subtil între Silicon Valley și Mao Zedong cu PowerPoint.
Așadar, miliardarii chinezi sunt iarăși „la modă”. Dar nu pentru că și-ar fi câștigat dreptul de a exista, ci pentru că Beijingul are nevoie disperată de un restart economic care nu poate fi făcut de sectorul de stat și nici de lozinci. Tehnologia trebuie să meargă înainte, chiar dacă asta înseamnă că trebuie să tolerezi niște tipi cu idei și prea mulți bani.
În concluzie, Xi Jinping pare să spună: „Faceți bani, dar în linie. Nu ieșiți în evidență. Și nu uitați: tot partidul vă lasă să fiți bogați, nu piața.”
Aplauze. Cortina. Urmează o nouă repriză de "cooperare strategică" cu antreprenori, până la următorul derapaj ideologic.