Am avut recent un contract cu o corporatie mare, care desi mergea ok inca, s-a gandit ca toata lumea, sa dea afara niste oameni. Sa se linisteasca actionarii, nu de alta! Concedierile pentru ei sunt ca nitroglicerina pentru atacurile de cord, doar asa ii calmezi cand incepe sa bata vantul de recesiune!
Aceasta corporatie facuse deja acum doi ani niste concedieri, trimitand acasa niste angajati si aducand contractori, ca e mai ieftin si pragmatic. Nu le platesti o caruta de impozite si ii poti da afara oricand. Si strategia a mers si au mai tot angajat de-a lungul vremii.
Acum, au dat afara si contractorii, tot asa pentru ca reduceri. Si aici apare faza amuzanta, pe care actionarii aia fericiti nu o pricep. Am vazut oameni concediati la gramada dintr-o echipa carora le luase vreo jumatate de an sa inteleaga produsul, codul si ce au de facut, ca era o chestie antica acolo. Abia de vreo 3-4 luni oamenii aia aduceau o contributie la produs.
Li s-a spus "Baieti, in februarie pa, ca facem reduceri!” Degeaba au facut crize managerii de development, team leads la fel, etc. S-au taiat, aia e. Deci produsul va ramane sub dezvoltat si cu buguri a caror fixare va dura foarte mult si clientii vor face crize si eventual unii vor pleca.
Deci, cand vor angaja din nou, vor plati iarasi niste baieti jumatate de an sa inteleaga ce au de facut si abia dupa or sa devina productivi. Deci un an de platit aiurea, da? Bine, nu in toate situatiile dureaza atat de mult, dar este cert ca mereu o sa plateasca oamenii sa invete si ca ia timp pana livreaza 100%. Timp in care produse stangneaza, clientii fac crize si banii nu merg asa bine cum ar trebui.
Repet, dragilor, astea sunt concedieri preventive, da? Firma face profit la greu, recesiunea nu este aici, dar tu dai afara oameni, pentru ca trebuie sa arati ca iei masuri. Cum a facut Google, firma viselor multora, la ultima tura de zburat oameni, cand au dat niste cote de concedieri unor manageri si le-au urat succes in viata! Au dat si aia afara pe cine au apucat si aia e.
Nu sta nimeni sa evalueze impactul concedierilor, ca l-au decolat pe Titel care e singurul care stia sa faca X etc. Ca deh, la 90% din firme, documentatia nu exista, asa ca ai sanse sa plece unul care stia tot si restul or sa piarda iar o tona de timp sa isi dea seama ce si cum.
Practic onor high-management vrea niste nume taiate de pe o lista si ies si raporteaza ca au dat afara 11000 de oameni sau 3 % sau d-astea. Nu fac intai niste studii si dau 10234, nope sa fie rotund si frumos sa emotionez actionarii. Bai si repede daca se poate, da? Sa aratam ca suntem pregatiti.
Practicile astea poate merg la dat cu sapa sau constructii, dar in IT sunt total ineptiale si nu fac decat sa duca la si mai multe pierderi si proiecte ingropate pe termen lung. Asa ca poate ar fi o idee buna sa se renunte la modelul arhaic si sa studieze cand fac tampenii de gen.
Asta la urmatoarea recesiune, desigur, ca pe actuala vad ca o abordeaza tot pe manualul ala scris prin anii '60….
Apropos de Google am o prietena care lucrează team lead la Accenture fix dând servicii pentru Google.Iaca au concediat la grămadă un băiat care era singurul ce știa de un tool de măsurat performanța 3rd party servicii gen Accenture, Marjorel, HCL u name it.Chestia Este că serviciile astea sunt plătite pe baza acelor indicatori și ea se plângea de faptul că sunt cam blocați acum și e panica de ambele părți, clientul adică Google că nu știe ce plătește și furnizorul in speranța Accenture că nu știe cum au prestat și ajunge contractul la final și nu pot spune dacă au făcut bine sau rău, se prelungește sau nu chestii de baza existențiale pentru echipa prietenei mele.
Sebastian, bine graiesti! Iti recomand sa formezi un sindicat, insa tu mai trebuie sa lucrezi putin la empatie. Ma surprinde totusi faptul ca in ziua de azi si in IT nu mai conteaza ce fel de contract semnezi cu o companie, ca tot ca pe o perioada determinata lucrezi sau mai rau, esti continuu in perioada de proba. Vezi si tu cum iti negociezi urmatoarele contracte. Poate reusesti sa strecori niste clauze, ca la fotbalisti, nimic absurd. Citeam despre un roman care a primit contractul pdf de la banca. L-a luat, l-a modificat cum i-a convenit si lui, l-a semnat, l-a trimis bancii si astia n-au avut ce-i face pentru ca i l-au aprobat. Vrei ca si stapan de plantatie sa inceteze contractul? Ok, plateste xy salarii compensatorii. Sa vezi ce se linistesc actionarii.