Am discutat cu vreo doua luni in urma cu o companie de recrutare, despre niste contracte noi, daca pot sa imi gaseasca. Un proiect al meu se terminase brusc, angajatorul avand fobia recesiunii, mutand munca pe plaiuri mai calde cu oameni mult mai competenti.
Totul ok, ne intelegem ce si cum, vine hartia la semnat cu clauze. Pe care intotdeauna le citesc pe indelete si le gandesc, ca altfel tot eu suport consecintele. Nu trebuie sa ai 20 de ani de cariera in drept ca sa parcurgi un contract si sa il intelegi. Trebuie nitica rabdare si un nivel de bun simt de inteligenta. Aia de se duc pe la avocati pentru un contract de freelancing exagereaza grav.
Dar atentia este intotdeauna obligatorie si asta a fost de mare ajutor aici, pentru ca erau niste clauze foarte vagi despre incheierea contractului unilater din partea clientului. Adica ala putea spune orice nasol despre mine FARA dovezi sau sentinta judecatoreasca, iar eu trebuia sa inchei munca instant si sa dau si despagubire companiei intermediare. Diavolul este in detalii, mereu la chestiile de genul asta!
Le-am spus oamenilor obiectiile mele, au zis ca se uita si revin, apoi au trecut niste saptamani, au fost ocupati. Apoi mi-au zis ei ca inca nu au clienti pentru mine si ma cauta ei. Nici o silaba despre contract, probabil daca semnam ca primarul, fara sa ma uit, apareau si clientii?
De aia zic, cititi cu rabdare si atentie clauzele, pentru ca este foarte usor sa te pacalesti si la prima vedere e totul ok. Mai ales insistati pe clauzele cu concediere, despagubiri, NDA si d-astea.
Acolo sunt bagate soparlele, daca sunt. Am refuzat odata sa semnez un NDA ( non - disclosure agreement, contract de confidentialitate) ca implica sa controlez ce se intampla cu toate documentele confidentiale pe care echipa mea le manevra. Acum ce sa fac, sa stau eu langa fiecare, sa vad ce face?
O alta teapa foarte utilizata de unele companii de intermediere care angajeaza contractori este perioada de cand te anunta ca s-a terminat contractul, daca e inainte de termen. Mai peste tot scrie ca ei te anunta cu 30 de zile inainte si tu trebuie sa faci la fel. Problema care se pune aici, este daca te si platesc? Si mai exact, ce contract au EI cu clientul lor? Si cat de repede pot incheia munca?
Baietii de la jobul de care am mentionat ca se mutase pe plaiuri calde, au incercat sa fie ok. Clientul a anuntat ca in 2 saptamani inchid tot, ei au zis bai nu putem sa iti dam 2 saptamani de la noi, dar iti dam una macar. Am zis ok. E clar ca nu aveau contract cu clientul pentru acoperit perioada aia. Nu m-a deranjat foarte tare, oamenii au fost ok si am vrut sa ramanem in relatii bune. Dar am pierdut niste bani.
Dar mi-am luat si o teapa prin 2021 cu baietii astia la un contract cu cata multinationala. Jobul pe care m-au angajat era mai mult de asistent si baiat bun la toate si luat notite la sedinte, fata de cel de Scrum master de care se dicutase initial. Da, avea si o componenta de genul ala dar intr-un morman de sarcini care erau mult sub rabdarea si competenta mea. Asa ca am discutat dupa 2-3 saptamani cu managerul meu din corporatie si cu firma angajatoare si au zis gata, oprim treba.
Eu am zis ok, dar dati frumos banii pe 30 de zile, ca nu e vina mea ca mi-ati dat un job de scrum master si eu eram Copil de mingii la tenis si Senior Fiul Ploii, da? A pai stai sa vezi ca te platim doar cat vor ei, ca noi avem aia cu 30 de zile, dar nu e in contractul cu ei. Daca vrei, desigur ne poti da in judecata si mult succes, ca avem sediul in Anglia. Asa ca intrebati si cereti clarificari mereu, e mai bine asa si stiti la ce va bagati si cata baza aveti in angajator.
Multi baga in contracte si ca se rezolva in instantele si pe legea din tara lor, desi nu se prea agita nici dracu cu procese d-astea. Dar nu e bine sa ajungi acolo sau sa le dai pretext pentru vreo teapa, pe care ei au bagat-o acolo. Trebuie sa citesti cu mare atentie tot ce semnezi si sa nu asumi niciodata ca este totul ok.
Am un amic care a trebuit sa munceasca 3 saptamani gratis dupa demisia pe un proiect pentru ca nu a deschis ochii. Avea o clauza de toata frumusetea ca daca iti dai demisia, pleci abia dupa ce clientul e multumit de sfarsitul muncii tale si ajugi cu transferul de cunostiinte la un alt coleg. A semnat ca primarul, a facut munca in folosul comunitatii ca un campion!
Si chair contractul de munca la corporatie/firma romaneasca trebuie citit cu atentie. Nu se stie ce idei crete le vin si ce iti asumi. Ok, nu toate sunt negociabile, dar macar te prinzi din start cum e angajatorul, nu? Oricum ar fi, clar merita o ora de atentie decat niste saptamani de durere de cap dupa!
Eu desi nu am nici un contract cu firma pentru care lucrez (doar le facturez la final de luna), de multe ori au fost mai fair decat am fi avut cel mai strong contract..... Dar imi dau seama ca am fost foarte norocos.
Oh daaa, cascati ochii bine de tot la semnarea contractului, ca altfel cascati punga.
My story:
Interviu pentru pozitie de Senior SysAdmin in Spania, intrebari usoare, scenarii de troubleshooting si mai banale - managerul si PM-ul foarte incantati de mine.
Ma oferteaza baietii, chiar foarte gras pentru standardele de aici, suport pentru relocare etc. Semnez oferta, toate bune si frumoase. Nothing suspicious.
Ma folosesc de suportul de relocare, ajung in Spania, incep sa lucrez si dupa doua zile imi survine si mie contractul de munca. Well, que surprisa !!, clauza de clawback pe doi (!!) ani de zile, daca pleci inainte de termen trebuie sa ne platesti suportul de relocare, bonusul de semnare al contractului si prima luna de chirie oferite de catre noi, reportate la numarul de luni ramase.
Ce sa mai faci in situatia aia ? In oferta nu scria nimic despre asa ceva, doar in contract.
Deci mare atentie la ce semnati, dar si CAND semnati. Intotdeauna contractul trebuie semnat inainte, nu dupa ce incepi munca. Stiu ca moda in Romania e sa semnezi in primele zile si sa te bazezi pe oferta, dar pare ca iti poti lua tepe mari de tot inclusiv in mult slavitul Vest.