Din cand in cand mai mesteca cineva (de regula de stanga, ca astia vor cat mai putina munca) in ciorba aia reincalzita a saptamanii cu 4 zile de munca. Se mai agita spiritele, apar niste reporterasi sa isi dea cu parerea, se citeaza niste studii obosite si se concluzioneaza ca e wow si dispare o vreme iar.
De data asta s-a trezit tovarasul Nicolas Schmit, comisar european, sa bage polonicul in oala si sa sfatuiasca lumea sa adopte asta. Usor hilar sa vezi o drona care a lucrat toata viata la stat in pozitii de frecator de menta cum ne vorbeste despre munca. Ma rog, tipic mascaricilor din Comisia Europeana, din pacate e plin de specimene d-astea la Bruxelles.
Din cate am vazut eu asa de-a lungul anilor, de cand se dezbate asta, sunt doua acceptiuni ale aplicarii, una mai optimista ca cealalta:
Muncesti 32 de ore, dar pentru ca ai 3 zile libere dupa esti extraordinar de performant si produci echivalentul a 40 de ore de munca.
Muncesti cate 10 ore pe zi, 4 zile si se presupune ca nu te stressezi sau epuizezi deoarece ai 3 zile libere dupa.
S-au facut tot felul de incercari peste tot, dar niste luni doar si cu constiinta clara ca e un pilot. Adica nu s-au apucat sa bage echipele care fac chestii hardcore in asta sau proiectele importante. Rezultatele sunt super pozitive, dati un Google dupa, o sa vedeti ca e viitorul si salvarea omenirii. Nu, nu incepeti cu studiul din Islanda, ca ala a fost facut de sindicate si guvern si au muncit 35-36 de ore de fapt pe saptamana. A demonstrat ca nimic.
Dar, desi dupa cum am zis totul a fost miraculos, nu s-a prea inghesuit nimeni sa aplice nimic. In special Belgia, care are o lege in acest sens din noiembrie anul trecut si te asteptai sa treaca in masa la asta, nu? Ca tot e viitorul umanitatii si politicienii lor au fost foarte optimisti cu privire la asta.
Pai, pentru astia care stim ce e munca sunt cateva probleme aici:
Da, bagi 10 ore pe zi, dar unii in mod real bagam cam 9 intr-o zi mai ocupata, deci te trezesti ca alea 10 devin 11-12 de fapt. Si incepi sa te prajesti usor usor.
Da, e ok pe termen scurt, dar pe termen lung, 5 zile in 4, te pot face sa zaci vinerea si abia prin weekend sa iti revii cu adevarat. Deci nicio diferenta fata de ce era inainte, nu? Ba e mai rau nitel.
Productivitatea aia wow tine cat timp este ceva nou si oamenilor li se pare foarte misto si justificat sa bage munca ca lumea. Dupa care va interveni rutina, cafelutele, sedintele mai multe ca na, e timp destul in 10 ore si multe altele. Se va reveni la rutina anterioara ba chiar si mai rau, ca acum cand ai 10 ore de program, o iei incetisor, sa nu obosesti pana seara.
Afacerile din domeniul serviciilor mi-e neclar cum or sa adapteze asta, fara sa fragmenteze lumea in echipe diferite. Si mi-e de asemenea neclar cum merge productivitatea acolo, vorbesti nitel singur la telefon daca esti in call center? Cum acoperi tot orarul ala?
Meseriile care cer gandire intensa pe perioade lungi or sa duca la o tona de burnouts, gen developmentul de exemplu. Dupa 4 zile de codat 8 ore/zi cat se va astepta de la un developer si 2 ore de sedinte, o sa fie zombie majoritatea. Si totul o sa semene cu un overtime infinit in care au 3 zile de somn, uneori.
Cum o sa convingi clientii in domeniile unde se plateste la ora, ca Dorel a lucrat doar 30 saptamana asta, dar trebuie sa-l platim 40 de ore, ca a fost infiorator de eficient? Ca aia platesc pe ce vad nu pe povesti cu zane.
Copiii aia se cresc singuri in timpul saptamanii? Sau ii lasi la afterschool 4 zile, ca la internat, dar hey, ai 3 zile cu ei dupa, in care una o sa fii zombie oricum, nu?
Ce apuci sa mai faci in timpul saptamanii, mai ales daca lucrezi de la birou intr-un oras aglomerat si faci si doua ore pe drum? Pleci la 8, vii la 8 comanzi shaworma pentru toata familia si adormi la Netflix la 9 pm nu? Nu ai timp de copii, de gatit, de sala de rutina ta obisnuita.
Daca ti-a placut artiolul, orice share pe social media e un pas mare pentru un blog asa de mic, multumesc 😊
Iar astea-s asa, primele care mi-au trecut prin cap lista cu argumente contra e mult mai lunga de fapt. De aceea nu cred ca se va ajunge vreodata la adoptia in masa, indiferent ce spun stangacii sau dronele bugetare. Nu e practic, nu are fundament psihologic si nu e atractiv din punctul de vedere al unei afaceri.
Poate in viitorul boom economic de dupa recesiune, niste firme mari o sa il ofere unor departamente in loc de camera de yoga sau chef la cafeteria. Dar nu vad saptamana cu 4 zile de munca trecand de nivelul de exceptie sau de hipstereala vreodata. Sau dupa ce descoperim AI-ul si muncesc robotii pentru noi, poate. AI-ul ala real nu modelasele astea de generat bla bla-uri.
Tinand cont ca noi suntem diferiti de altii, din 4 zile pe saptamana se va ajunge la 6 zile , unde a 6-a zi se va muncii gratis ca se implementeze si taskurile ramase pt cele "4 zile"
Bine argumentat economic,articolul.Daca s-ar aplica,atunci am avea mai puține bunuri și servicii pentru aceeași bani=inflație. Singurii care ar beneficia de lege ar fi mascaricii de la stat și Comisia Europeană. Ca ei freacă menta pe banii noștri.