Cum ar fi daca voteaza doar cei ce platesc taxe?
Cum sa reparam democratiile contemporane de virusul populismului
Este evident, peste tot, ca democratia traditionala si-a cam atins limitele si e calcata pe cap in toate modurile posibile. Si nu zic doar de USL-ul nostru drag, care da ajutoare sociale, ulei, galeti si ce naiba mai dau pentru voturi.
Zic de Partidul Democrat american care a ajuns sa promita studentilor ca le sterge din datoriile pe care le fac pentru a studia la scumpele lor universitati, in schimbul unui vot. Si au mintit, desigur.
Peste tot populismul ieftin isi arata fata hada, acordand tot felul de facilitati si vanzand iluzii celor nevoiasi sau cu diverse probleme. Sau leprelor care nu vor sa munceasca. Si astia voteaza, caci votul unui om care nu plateste taxe, este egal cu al tau, pe care te rupe statul cu impozitele, fraiere!
Ca e democratie ba, Demos Kratos, puterea poporului, cum ziceau grecii, care au inventat-o! In mod amuzant prima democratie era una sclavagista in care votau doar barbatii, dar na, asta s-a pierdut in negurile istoriei si in apogeul gloriei Atenei lui Pericle. Ca astia stateau toata ziua in Agora si bateau campii, ca nea Socrate. Ailalti munceau. Misto asa nu?
Revenind la vremurile contemporane, voturile tuturor, indiferent de contributiile la cheltuielile obstii, sunt egale. Si asta e problema de fapt. Ca ii fraieresti pe aia vulnerabili cu promisiuni si ceva bani gratis si iti voteaza baietii cretin dupa cretin, cum se tot intampla mai peste tot. Nu, Romania nu e o exceptie din pacate si nu PSD a inventat asta.
Asa ca sincer, mi s-ar parea mai corect sa voteze doar cei ce platesc taxe, dar cu niste conditii, nu oricum. Eu personal vad treaba asta cam asa: sa voteze odata la cei 4 ani ( 5 la presedentie ) doar cei ce macar jumatate din intervalul de la ultimele alegeri, au platit impozite la stat in urma muncii. Nu ca ai o faneata intra-vilana langa Mizil, si dai 5 lei pe an impozit. Nu, impozit pe munca, pfa, srl, micro, CIM, drepturi de autor etc. Intelegeti ideea.
Si nu conteaza cat platesti, sa platesti ceva, ca nu este elitism. Ca dai impozitul minim pe economie sau 2 milioane pe luna, sa poti vota. Doar sa iti aduci contributia la cheltuieli pe masura a ceea ce poti, sa nu fii o lepra pe ajutoare care mai da cu sapa la negru si scoate un ban. Si-ti da primarele o palinca si sta la conducere inca 20 de ani, ca un boss. Ca asa s-au dus dracului majoritatea satelor din Romania, sunt primarii aia de zici ca-s alesi pe viata, nu alta!
Da, nu se va vota de la 18 ani, stiu, nasol, smiorc, ca tot am auzit de curand un ONG de extrema stanga care strangea semnaturi sa se voteze de la 16 ani. Nu, nu au strans destule si e firesc. Trebuie sa stii pe ce lume esti cand votezi si aia se intampla mai dupa 20 de ani incolo. Nu as baga aia cu studentii sa voteze, ca se inscriu la misto la Spiru in anul respectiv si fenteaza sistemul. Ca nu ma astept sa fie o verificare atenta totusi.
Nici pe pensionari nu i-as lasa sa voteze forever, la multi dupa 75 de ani ( daca ii apuca, saracii! ) realitatea devine mai confuza asa, deci cam pana atunci doar. I-as lasa pe cei pe care diverse motive medicale ii impiedica sa lucreze ( medicale nu psihice, da?) pentru ca nu este vina lor aici si sigur nu-si doresc conditia aia.
Stiu, suna nasol, anti-democratic, miau-miau, unde e drepturile noastre etc. Pai fix aia e problema fratilor, ca toti au doar drepturi si nimeni obligatii.Iti aduci contributia la comunitate, ai dreptul sa ii alegi viitorul. Nu o faci, nasol, votezi tura viitoare, poate muncesti si tu intre timp. Ca la orice societate pe actiuni si in orice business. Ca nu intra Dorel de pe strada la Microsoft in bord sa voteze el cum sta treaba. Trebuie sa meriti votul ala.
Sunt ferm convins ca asta e singura cale de reparat democratiile populiste in care toti demagogii promit tampenii. Si desigur, la cele de mai sus, as mai adauga ceva. Fiecare candidat, la orice functie, completeaza un formular extrem de clar cu ce are de gand sa faca si la sfarsitul mandatului e tras la raspundere pentru ceea ce a realizat. O amenda zdravana, un an pe la Jilava, sa vedeti ce nu mai promit toti marea cu sarea si or sa fie extrem de atenti.
Nu poti avea doar drepturi la infinit, fara sa isi asume nimeni si obligatiile.
cel mai bine ar fi parlamentul digital.Ne facem fiecare cont pe o platforma online si fiecare din noi voteaza cu da sau nu, legea X.Si nu mai ai nevoie de parlamentari.
Interesanta ideea, dar eu cred ca probabil ar creste "mita electorala", nu ar mai da o galeata, poate ar da o subscriptie la Adobe pe 3 luni sau baterie pt bormasina Makita sau ceva de genu, si la fel si cu mita asta, unii ar considera-o "vrednica" de un vot.
Eu ma gandesc, ca problema e lipsa transparentie si a informatiei in ceea ce priveste candidatii, tin minte ca erau dezbateri la TVR1 intre candidatii la presedentie, acum, ori nu ma uit eu unde trebuie, ori nu mai exista asa ceva.