De ce directiva Parlamentului UE cu privire la transparentizarea salariilor e o gluma proasta
Prosta si de stanga
In nemarginita sa intelepciune, Parlamentul European (ca nu ne ajungea ala local plin de cretini, trebuia sa mai fie unul la fel), ne-a blagoslovit ieri cu o directiva pe narativa DIE (Diversity, Inclusion, Equity) in ceea ce priveste salariile supusilor din UE.
Daca o voteaza si baietii din Consiliul UE, inseamna ca ai dreptul sa te duci la sef si sa intrebi ce salariu are Costel, care e pe aceeasi functie cu tine. Gata, e ilegal sa fie secret cat au salariile cei incadrati la fel ca tine.
Daca tu esti femeie, sau unul din multele sexe imaginare nou create ( numite non binare, pentru ca ai nevoie de doi neuroni sa faci o sinapsa) si George (declarat mascul) e platit cu peste 5% mai bine ca tine, poti da firma in judecata. Pentru ca de acum inainte, diferenta de salariu intre 2 "genuri” trebuie sa fie de maxim 5%.
Deci daca tu, Georgiana muncesti pe rupte si colegul tau George nu, trebuie sa fiti platiti la fel, desi el e o lepra lenesa. Nu am o problema aici cu veniturile obtinute de femei, ci cu retardarea asta cu impusul salariilor de catre stat per sex. Este aberant sa le legi de sexul persoanelor, indiferent de care dintre ele vorbim. Singurul criteriu trebuie sa ramana productivitatea.
Bine, acum daca eu vad ca barbat ca sus numitul George castiga cu peste 5% mai mult decat mine, pe aceeasi pozitie, ma declar de maine trans-sexual si ma duc si dau in judecata firma ca ma discrimineaza. Fiti siguri ca se vor intampla multe d-astea, e o nebunie totala cu cine si ce gen este si din cate am vazut din comunicatul parlamentului, folosesc notiunea de "gender” nu de “sex”. Si sunt sigur ca nu din greseala.
Pentru cei ce nu sunt la curent cu retorica Woke, asa se spune acum, sexul e ceva constrangator, pe cand genderul ti-l alegi cum vrei tu, in functie de cat de tare te plictisesti azi, Marte in Capricorn, cat mai costa G-ul, etc. Azi esti femeie, maine barbat si poimaine Demiflux, sau oricare din cele listate aici Si de cand scriu articolul, au mai aparut vreo 3-4 in mod sigur.
Acum o sa va mirati ce m-a apucat si de ce nu sunt super fericit de initiativa asta, nu? Ca doar eu recomand tuturor sa nu miste un deget la interviuri pana nu afla cu cat se plateste jobul. Si la munca ma pot duce acum la sef sa vad cat castiga ceilalti! Wow, nu? Pai…nu.
In primul rand, se folosesc notiunile de “worker” si “worker representatives” din cate am vazut, deci se aplica angajatilor si nu contractorilor / freelancerilor. Din start nu foloseste tuturor celor ce lucreaza, Uniunea Europeana estimeaza ca vor fi 45 de milioane de contractori/freelanceri pana in 2025. Destul de multi.
Apoi, o sa fie super usor de evitat de catre firme prin inventarea unor joburi mult mai granulare decat cele existente. Sa ziceam ca acum ai in firma 200 de programatori platiti de la 15$/h la 50$/h incadrati ca juniori, middle si seniori. Cand se va pune directiva in practica, o sa ai aceiasi 200 dar incadrati pe 20 de pozitii diferite ( se fac usor junior, junior-middle, junior-high etc ) ca sa corespunda diferentei de 5% si sa nu poata intreba de salariile de pe alte paliere. Simplu, nu?
Mergand pe aceeasi idee, directiva asta descurajeaza angajarea de femeilor in industrii dominate de barbati si a barbatilor in cele dominate de femei, deoarece nu vor dureri de cap in urma unor erori de HR, mai ales in firmele mari.
In mod ironic, in Romania poti chiar sa maresti diferenta de salarii dintre genuri, este cu 1.4% mai mica decat cea impusa de UE de 5%. Poate ca la stat la noi o sa fie interesant, ca acolo difera sporurile in functie de pilele pe care le ai, dar trebuie vazuta forma finala a directivei si analizat cum se incadreaza asta in ele. Dar nu e panica, ca or sa dea aceleasi sporuri la toti, decat sa taie, ca asa faci cand nu-s bani munciti!
In in rest, directiva este inutila si o sa aduca doar scandaluri si ura, ca toata retorica asta de stanga care se concentreaza in principal pe ceea ce dezbina oamenii, nu pe ce ii uneste, rasa si sexul fiind luate mereu in colimator.
Iar ineptia asta legislativa, va descuraja si angajarea altor genuri, desi eu nu pricep nici mort de ce preferintele sexuale te fac alt gen/sex si de ce conteaza la munca. Acasa faci ce vrei tu, la munca esti un coleg, si ne putem opri aici. Niciodata nu mi-a pasat cu ce sex, rasa, natie sau credinte lucrez, cat timp isi faceau treaba. Si Arafat Dumnezeu imi e martor ca am lucrat cu oameni de pe toata planeta!
Dar nu ar mai da o agenda politica facila unora si niste locuri caldute in Parlamentul European, nu? Pentru ca m-am dus sa ma uit cine a initiat comoara asta legislativa. Si nu am fost dezamagit, sunt doua persoana cu adanca experienta in corporatii si bune cunoascatoare ale pietei muncii.
O avem aici pe Kira, de profesie barista, angajata apoi ca personal administrativ ( dracu stie ce e aia) 11 luni si apoi trimisa in Parlamentul European. Si pe Samira Rafaela de profesie bugetara prin primarii cu trecere 2 ani pe la Politie si ajunsa in Parlamentul European apoi. Ambele de la grupurile parlamentare de extrema stanga europene, Renew si Alianta Verzelor Verzilor, care-s toata ziua cu egalitatea, discriminarea si altele de gen in gura, inventand probleme peste tot pentru a-si justifica activitatea.
E trist ca genul asta de legislatie nu va duce decat la probleme si mai mari si discriminari tot mai multe, fara sa ajute pe nimeni de fapt. Ba din contra, va adanci diferentierile pe baza de sex, gen si alte minuni.
Iar interventia tot mai mai deasa a legislativului UE in tot ce ne inconjoara, de la incarcatoare de mobile la genuri si altele, ne limiteaza libertatile chiar si atunci cand intentiile initiale par bune.
Bun articolul. Subscriu părerii tale privind general gap salary.E o tărășenie socialistă ca și Green Deal-ul.
Eu nu stiu cum merge asta. Mai prin toate firmele IT pe unde am fost femeile erau platite mai prost, dar cu acelasi motiv:
Am discutat recent cu o domnisoara pe care o “vindeau”(inchiriau, outsourcing, nah) ca team lead, platita cu in jur de 1000 lire (in ron), pe cand eu cand am intrat pe un post de mid, m-au platit 2000. Acum, domnisoara respectiva statea in firma de 5-6 ani, gen incepuse pe la 500 si-i dadeau aia maruntis pe an. Eu, in shimb, schimb firmele o data la un an jumate, mai asa pe +15-20%.
Mai toate femeile cu care am interactionat in IT raman la o firma de zici ca e casatorie, nu un job de-l arunci cand apar mai multi bani in alta parte. Si cu aceeasi firma, pe la 2% pe an mariri.
Cum au de gand sa rezolve asta? Obliga firmele sa dea mariri serioase anual?