Cu totii avem niste momente in viata cand realizam ca nu suntem nemuritori. Nu trebuie sa te calce o masina pentru asta, unele sunt ceva mai subtile. De exemplu la mine, prima revelatie a venit prin 2011 cand al meu prieten si coleg la vremea aia, Codrut m-a convins sa ma las de fumat si sa ma apuc de alergat. Intre timp el a devenit un execelent personal trainer pe care-l recomand calduros.
A doua oara a fost anul trecut, cand o vitzica de la Reteaua de Sanatate Regina Maria Primaverii mi-a zis ca am facut preinfarct. Nu aveam, dar timpul ala pana am aflat ca doctorita aia e proasta de latra, a fost ca si cum aveam si nu a fost amuzant.
Asa ca, incepi sa te gandesti la chestii dupa faze d-astea. Am renuntat la ocazionala bere, trecut pe dieta keto (cam 80% carne), slabit la o greutate decenta, analize de sange la 6 luni, cate o vizita pe la doctor din cand in cand.
Sa ne lamurim, nu am ajuns ipohondru acum sa-mi imaginez boli, sunt sanatos, dar am invatat lectia valoroasa ca NU vrei sa ai de-a face cu sistemul de nesanatate din Romania. Chiar si daca ai asigurare privata, nu esti sarac si ai si relatii. Asa ca e bine sa previi ca sa NU ajungi acolo.
Si cum am iWatch, am inceput sa ma uit si prin graficele de la puls, temperatura, oxigen in sange si am vazut ca anul asta au adaugat detectarea apneei. Despre apnee stiam asa vag, ca e ceva cu respiratul prin somn si cam aia e. Pana am silabisit ce scria pe la mine pe aifon despre ea, in Aplicatia de Health si am avut o discutie cu GPT-ul.
Si am concluzionat ca e nasol si multa lumea nu e constienta de risc. Bine, conform ceasului sunt ok, nu am apnee, si pulsul, oxigenul din sange si respiratiile per minut, toate masurate, o confirma. Dar cei ce o au risca chestii nasoale gen tensiune foarte mare si AVC. Asa ca ma gandeam sa va zic si voua.
Pentru ca efectiv iei o pauza de la respiratul in somn, oxigenul din sange scade si asta pune presiune pe sistemul circulator si pe cel nervos central. Si poate da in diverse chestii nasoale. E genul ala de boala ninja, cum e glaucomul la ochi, de care te prinzi ca o ai cand e prea tarziu daca nu-ti verifici tensiunea oculara din cand in cand.
Numai ca apneea se detecta destul de greu pana acum, cu somn in camere speciale si alte nebunii. Acum, de cand cu ceasul vietii a devenit mai usor.
Sa ne lamurim, nu zic sa va luati musai iWatch toti, eu am o sila profunda fata de Android, am avut doua telefoane, si-l iubesc ca pe Windows. Dar sa aveti un device care masoara pulsul, oxigenul si respiratia ajuta. Si sa aratati la doctori cand mergeti Cica pe viitor Apple lucreaza sa masoare si tensiunea arteriala si glucoza din sange, cu ceasul, tot neinvaziv.
O sa aratam si telefonul la doctor in anii urmatori, in mod sigur, eu deja am inceput. Monitorizati-va sanatate ca nu va ia mult timp. Nu va obositi cu aplicatii complicate, aia de Health de la iOS si Google Fit de la Android sunt de ajuns. Daca vedeti ca ceva incepe sa devieze, mergeti la un doctor. Nu e amuzant, dar e util. Sanatate!
Foarte frumos articol. Echilibrat. Lifestyle , si aici se includ: emoțiile psihicul stresul etc.
Mai simplu e mai frumos ...
Apneea e o problema mare, in special fiindca multi o asociaza cu sforaitul - si nu sunt acelasi lucru.
In ultimii ani medicina somnului a prins elan - si pe buna dreptate, intr-o lume tot mai albastra (de la lumina celor n ecrane din jurul nostru).
Chiar ieri citeam un articol despre speranta de viata care a crescut, dar asta - deocamdata - inseamna ca traim mai mult, dar nu neaparat mai sanatos.
Totodata, se pare ca speranta de viata a urmasilor incepe sa cada sub cea a parintilor.