De ce sa ne pensionam mai tarziu, cand putem incepe munca mai devreme?
Si aducem si invatamantul in secolul 21
Sistemul actual de invatamant a ramas acelasi din epoca industriala: elevii tinuti in banci, ca la banda rulanta, clopotel la ore fixe, table cu creta si mai ales concentrarea pe acumularea de date. Pentru ca pe vremea aia asa transmiteai cunostiintele, din generatie in generatie, in detaliu, sa nu se piarda ceva. Era mult mai greu sa pui la cap chestii, sa cauti in carti, biblioteci etc, inmagazinarea cunostiintelor era esentiala.
Vremurile s-au schimbat, o groaza de cunoastere e la un Enter distanta, dar invatamantul a ramas anchilozat in trecut. Ba chiar a devenit un business foarte profitabil in multe cazuri, daca ne uitam cat a ajuns sa coste facultatea in America si in diverse alte tari vestice. Aia deja platesc un imprumut pentru scoala, pana-l iau pe urmatorul pentru casa!
Cand termini facultatea ai cam 15 ani de scoala pierduti facuti, in care doar ultimii trei sunt de specializare pe o anumita meserie, dupa specializarea din liceu pe un domeniu mai vast. In primii 12 ani inveti si reinveti tot mai detaliat aceleasi chestii, pe masura ce inaintezi in varsta. E practic o salata.
Bilibistrocesti aceeasi istorie si geografie, doar ca la liceu lectiile au cu 3 pagini mai mult. Si nu mai are sens sa stii cand a fost Washington presedinte sau Fane Babanul Stefan cel Mare domnitor, ca gasesti nformatia imediat si haideti sa fim seriosi, la ce foloseste? Are sens sa stii ce au facut si de ce, indiscutabil.
Sunt o groaza de inutilitati pe care le invatam in scoala, pe care le uitam instant cand terminam. Si ma refer la toate tarile nu doar la mizerabilul nostru sistem din Romania. Tot acest mix de materii adunate din negura timpului se poate revedea, readapta si preda altfel. Sa se bazeze mai mult pe fapte si sinergii decat pe date, alea si le pot cauta singuri. Si mai ales, sa se inceapa specializarea mult mai devreme.
Daca s-ar termina facultatile pe la 18 ani (cele clasice de 3 ani, daca ai chef de master si doctorat, desigur, oricand) lumea ar putea incepe munca mai devreme si nu ar renunta la invatat ca nu isi pot permite sa ii tina parintii. Sau sa munceasca in paralel. Avem destule metode sa stabilim la ce sunt buni elevii si ce pot face din timp, fara sa stam 12 ani pe toceala pentru asta. Ca degeaba vrei sa lucrezi la NASA daca ai 5 pe linie la matematica si fizica, da?
In concluzie, eu zic ca ne batem joc de 15 ani pierduti actualmente prin scoala, mergand pe un sistem de sute de ani care nu mai tine pasul cu realitatea. Cum e o uriasa pierdere de timp asta cu mersul in orasul x / tara y tot anul, la facultate, sa dam bani pe cazare, mancare etc. Macar jumate ar putea sa fie online, dar asta e alta discutie.
Revenind la ideea de baza, daca toti ar putea incepe sa lucreze de la 18 ani, cu o facultate deja facuta (exceptam desigur cei cu studiile de gen si SNSPA, care se pot angaja oricand la KFC) am putea iesi mai devreme si la pensie. Sa nu ajungem sa o lungim pana la 70 de ani cu asta, sa iesim direct la cimitir.
Nu ca e simplu sa reformezi invatamantul din radacini, mai ales cu mafia din toate tarile in domeniul asta. Dar e mai logic sa incepi mai devreme, decat sa mori asteptand pensia, daca nu ai de ales, nu?
Nu poti deschide joburi pentru ca e nevoie de joburi, din pacate. Un sistem de invatamant axat pe dezvoltare personala si nu pe acumulare de date poate creste considerabil maturitatea.
Acum daca la 18 muncesc sau nu e alegerea fiecaruia, dar sansa ar trebui acordata totusi si invatamantul e clar depasit.
E senzație articolul. Subscriu ideii tale.Oricum eu ii spun lui fiu-meu,care e în clasa a 9-a sa facă ceea ce ii place,sa nu fie ca mine un măgar corporatist prin Occident aiurea.