Nu trebuie sa ai 3 doctorate in economie ca sa remarci ca ceva e putred prin pietele financiare. Si pare doar inceputul.
Ba a lesinat SVB, ba elvetienii schimba regulile din mers pentru a salva Credit Swiss intr-un weekend, ba au mai dat faliment inca doua banci prin State. (Bine, nu includ pe lista si Euroins, ca la noi asigurarile RCA in Romania sunt scheme ponzi cu complicitatea ASF si astea lesina tot timpul)
Companiile mari fie dau afara preventiv oameni, sa multumeasca actionarii ca vezi doamne iau masuri, fie stau cu banii in sertar si asteapta evolutia pietei. O gramada de pozitii sunt pe hold in multe firme si se merge inainte cu ce au deocamdata angajat. Si aici vorbesc de IT, nu de alte industrii.
Salariile noilor pozitii s-au stabilizat la ce se platea prin toamna, ba chiar unele au inceput sa scada, usor. Ok, se gasesc inca locuri de munca, nu suntem ca in 2010, cand nu aveai la ce sa aplici si toti mergeau pe minim inainte, cu ce aveau prin birouri.
Avem un nou fenomen aici, din pacate, cel al joburilor fantoma. Companiile pun anunturi de angajare, tu aplici apoi se intampla nimic. Ei nu vor sa angajeze acum, doar sa stie ca undeva sunt niste baieti gata, in caz ca se razgandesc. Cand au nevoie, suna candidatii preselectati acum 2-3 luni si ii cheama la interviu.
Revenind la economie, Federal Reserve, Banca nationala americana, este in fata unei dileme. Daca ridica in continuare ratele dobanzii, tot mai multe banci se vor duce in cap, din cauza investitiilor porst facute, cand banii erau ieftini. Daca lasa ratele cum sunt, inflatia va creste in continuare si o sa fie si mai dureros pe viitor cand o sa creasca si mai brusc si mai mult dobanzile.
Mai ales ca rata somajului desi a crescut cu aproape 0.20% e mult prea sus inca pentru a linisti inflatia.
Parerea in piata este ca nu vor sari calul cu 0.50% tura asta, ci vor creste cu 0.25% in speranta ca poate se potoleste inflatia aia pana la urma si ca nu vor avea dureri de cap prea mari. Cert este ca daca bancile vor continua sa pice, or sa urmeze cat de curand si companiile care au nevoie de bani de refinantare. Si o sa inceapa o avalansa asa, usor usor, ca in 2008 si naiba stie ce o sa mai implice pe traseu. Oricum, nimic bun.
Si revenind la opinia mea cu banii ca si libertate condensata, sper ca ai ceva pus deoparte, in caz ca se dusc joburile o vreme. Daca nu, mai ai cateva luni, in caz ca vine recesiunea. Este pacat sa nu poti sa stai nitel pe bara mancand popcorn pana trece nebunia si sa trebuiasca sa muncesti ceva prost pe bani putini, pentru ca ai rate sau altele.
Cu totii gandim ca nu o sa ni se intample tocmai noua, dar daca totusi?
Nu am probleme de genul rămas fără job, dacă rămân pe bara (sunt IT-ist) , supraviețuiesc și 2-3 ani, nu sunt prea cheltuitor.
i-am scris si eu la acest Ciprian Dascalu, evident m-a preluat partenerul lui de "afaceri".
ma suna , sa faca un quick scope ...
literalmente a 3-a intrebare:
el: "de cati bani dispui sa te promovezi ?"
eu: "nimic, nu vreau sa investesc in asa ceva pana nu stiu ce vinzi"
el: "pai trebuie sa stiu ce buget ai, ca sa-ti configurez ""campania""..."
el: "1000 , doua , cinci , zece mii de eur ?"
eu: "nimic"
el: "ok pa"
eu: "salut"
ii buna promovarea pe YT, vezi numa devi de .html care cumpara tot dealu din CJ si se plimba in masini cu pistoane in V