Mi se pare suspect cât se tace în lumea corporate, atât de dornică să sprijine natura și ecologia, despre avantajele ecologice și umane muncii online. La fel și la așa-zisele ONG-uri ecologiste, e o liniște mormântală pe subiect, că na, ei primesc bani să facă propagandă pe temele de care au nevoie sponsorii.
Nu pe adevăratele probleme ale ecologiei, nu am auzit pe nimeni să urle 24/7 că sunt prea puțini copaci în București și putem planta peste tot, că e loc, de exemplu. Asta mă enervează doar pe mine, dar cică sunt negaționist d-ăla nasol cu clima și nu pricep. Așa se jelea un erou anonim pe Reddit cel puțin.
Eu înțeleg perfect cum merge, puișor, eu nu neg că e cald, neg că avem legătură cu asta noi, oamenii, și că se rezolvă cu taxe și limitarea drepturilor noastre. Dar na, pentru nuanțe, ai nevoie de creier și nu toți au. În mod amuzant, faptul că sub un ghețar topit în Elveția s-a găsit un drum roman nu a făcut pe niciunul din fanaticii eco să gândească, deși e evident ce se întâmplă.
Revenind la ale noastre, lucratul remote ajută cu multe chestii ecologice, doar că încă e nevoia aia de control a șefimii și contractele de chirie din care se iau comisioane băbăne când se bate palma.
Să facem o scurtă listă a avantajelor muncii remote, atât eco cât și personale si financiare:
Nu îngreunezi traficul la 8 dimineața, când e jihad peste tot în marile orașe.
Nu faci oamenii sardele prin tramvaie sau metrou, că stai frumușel la domiciliu.
Nu iei raie din transportul infect de jegos în comun al lui Nicușor Dan.
Nu dai bani pe haine smart casual sau oficiale pentru muncă. Abia mai am 2 perechi de blugi de când lucrez remote, restu-s sport toate. Nu, costum nu am avut nici la nunta mea!
Nu mănânci tâmpenii la prânz, să te faci cât Șoșoacă.
Majoritatea lucrăm pe calculatoare, ce sens are să facem asta dintr-un birou, când o poți face de acasă?
Nu se consumă resurse duble pentru încălzirea clădirilor de birouri în timp ce ai și casa încălzită, că doar nu te întorci în peșteră.
Mai puțin trafic, mai puțină poluare, că ei se gândesc doar să interzică mașinile, că atât pot. De ce nu interzic munca la birou unde se poate?
Firmele economisesc pe chirie, utilități, consumabile, catering.
La sfârșitul zilei rămâi cu mai mulți bani, că hainele, mâncarea, benzina, abonamentele, nu ți le plătesc aia de la serviciu, nu?
Ai două ore minim în plus pe zi să te bucuri de viață, când ai închis laptopul ești acasă! Și nu se uită șefu’ urât că “ai rupt ușa la 6, unde e dedicația pentru firmă??”.
Ai acces la joburi globale sau naționale, nu ești limitat la cele din Băicoi, dacă stai acolo.
Nu îi mai mulțumești lui Dumnezeu vinerea la 5-6 după-amiaza, că nu trebuie să mai vii la birou 2 zile.
Dimineața, înainte de muncă, poți alerga sau merge la sală.
Remote-ul te obligă să îți construiești o rutină și să îți prioritizezi timpul.
Ah, și desigur, înainte să închei, să nu uităm contraargumentul ăla cu “dar eu vreau să socializez la muncă, am nevoie de oameni”. Bravo, deci vii la muncă să o arzi la cafele, agățat și bătut câmpii, nu? Acum, cu tot internetul și comunicarea asta, tu nu poți cunoaște oameni decât din fața unui birou? Păi cred că problema nu e la munca remote, e la tine și cam e cazul să o rezolvi cumva.
mai lasa prostiile...singurul avantaj e cel pe care il zicea un coleg din Piatra Neamt: "cel mai bun lucru la remote e ca nu trebuie sa mai fac dus" :)))
Ăia cu socializatul la birou să se ducă ei. Eu aș face opțională toată treaba. Cine vrea să lucreze remote, remote 100% (sau cât vrea). Cine nu, să vină la birou. Să socializeze socializanții între ei. :))