Eu stau in Bucuresti, nu conduc, desi avem masina de familie hibrida si detin si o trotineta electrica, desi nu-s USR-ist! Asta ca sa ne lamurim de la inceput cum e treaba. Lucrand de acasa nici nu prea mergem foarte des in afara cartierului, mai ales ca am parcul la 2 minute de bloc, iesirea la autostrada aproape si magazine prin zona. Am ajuns sa plimbam masina in weekend sa nu rugineasca, cat stam pe aici.
Platesc impozitele regulat, an de an, chiar si atunci cand USR/PNL mi-a urcat cu 1000% taxa pe locul ala de parcare, ca cica e capitala europeana. Loc de parcare pe care administratia de sector USR nu-s capabili nici sa-l mai traseze odata, ca s-a sters vopseaua. Aia nu era europeana, era o vopsea lungita, romaneasca.
O sa le platesc si la anul, desi Nicusor Dan a crescut taxele cu 14% in primavara 2023, ca “atata e inflatia". Nea primare, BNR zice ca in trimestrul 4 o sa fie 9%, le mai scazi? Ca urlai ca ai fost obligat sa le cresti! Dar se stie, taxele in Romania te tin in afara puscariei doar si trebuie sa le platesti!
Ce face primarele cu banii? Bine cu forta, desigur! Ii ingroapa intr-un sistem de incalzire proiectat in 1959 si care a inceput sa fie realizat in anii 1960, dupa modelul Moscovei. Desi s-a inchis centrala din Aviatiei si de exemplu, la mine in Sectorul 2 venea de la dracu caldura, din Salajean tocmai. Si numai caldura nu era. Si tot orasul se plange de mizeria de sistem care nu a mers niciodata. Dupa niste zeci de ani de stat in acelasi apartament, am caldura si apa berechet doar de 5 ani, de cand am centrala.
Solutia normala si logica pentru Bucuresti, ar fi fost centrale de cartier, sau chiar de bloc, unde se poate, ca sa nu aruncam banii pe mii de kilometri de tevaraie care se vor sparge mereu. Dar nu poti face asta, ca tot astia de la ELCEN ne spun ca nu e bine, o sa fie poluare. Si un ONG de care nu a auzit nici dracu confirma, desigur. Ei stiu cum imi e mai bine si ne ajuta cu forta. Si Nicusor e un vizionar, viitorul e ca la Moscova, sunt eu al dracu!
Si de fapt la asta am vrut sa ajung: cum stiu toti ce e cel mai bine intr-un oras pentru tine! De exemplu am aflat ca trebuie mers cu bicicleta non stop, toate varstele, tot anul, ca sa nu poluam. Si normal, tot ONG-istul e cu Stockholm in gura, fara sa se uite ce temperaturi au aia si ce temperaturi avem noi.
Plus ca iti trebuie niste conditie fizica sa pedalezi, nu poti ajunge transpirat la destinatie mereu si nu toate varstele pot face asta. Si poate nu s-a remarcat ca e plin de grasi? Nu ca mananca shaworma toata ziua, ci ca nu avem un sistem de sanatate cum trebuie, ca se vinde orice mizerie de mancare si in scoli e zero educatie de dieta la orele de sport.
Dar hey, bicicleta e sfanta, nu te intelegi cu ei, da? Daca nu bicicleta, ai transportul in comun, care desigur, e o mizerie la noi in oras. Stau in trafic cu orele, vara crapi de cald in tramvaie si iarna de frig. La metroul ala nu s-au mai facut lucrari de mentenanta de 30 de ani si ziua in care ceva se va duce dracului se tot apropie. Dar astia stiu mai bine si asa o sa imi fie bine si mie! De ce sa refaca transportul in comun si sa puna niste paza prin ele, sa nu mai fie plin de dubiosi?
Orice ai face, masina e Satana. Nu conteaza ca majoritatea o prefera, activistii someri si pensionarii statatori pe social media urasc tot ce nu isi permit. Ma uitam la mine in Sectorul 2, unde primarul Radu Mihaiu a promis ca o sa faca parcari, desigur. A facut una singura, unde sa puna masinile parcate ilegal, ca nu au unde parca. Pe care le ridica sa faca un ban cinstit, ca salariile sunt mari la primarie, stiti cum e. Nu oferi solutii si apoi dai amenzi, o solutie foarte misto.
Ba chiar acum, ca se termina de facut podul degeaba de la Doamna Ghika, onor administratia de sector a impiedicat parcarea si pe niste trotuare foarte mari si late din zona, unde masinile nu deranjau pe nimeni. Iarasi bine cu forta, ca “unde o sa ajungem cu masinile astea”. Nu stim, v-am ales sa gasiti solutii, nu sa interziceti, nu sa ne “faci bine” cu japca. Asa se vad oamenii mici, stiu doar “aia nu si aia nu”.
La cum e transportul public in tara, nu poti sta fara masina, sa mergi cu microbuzul sau CFR-ul. Dar nimeni nu priveste treaba asa, toti o tin ca lumea isi ia masini de nebuna. Nu exista vacante fara masina, sa fie clar asta, iar rata de accidente cu microbuze de transport, e infioratoare.
Dar e bine fara masini, ca stai acasa si vezi lumea la Netflix! Daca as vrea sa ma duc la Clopotiva, in tara Hategului, unul din satele mele preferate, ar fi imposibil fara masina, ca nici gara nu mai au in Hateg, proximul oras!
Dar urbanismul binelui cu forta predomina si ei stiu mai bine, da? Pe zi ce trece aud tot mai des acest “noi stim mai bine” si mai ales “trebuie sa renuntati la asta”. Si chestiile astea ma sperie, pentru ca le-am mai auzit odata, cand eram copil, in comunism. Si se stie cum a mers ala, nu?
P.S. Apropo, ce nu am vazut la nimeni in Bucuresti, a fost sa planteze copaci, zici ca e ilegal, desi-s toti cu ecologia in gura. Lasa ca dam banii pe mijloace de transport electrice, care costa mai mult, dar sunt ecologice, nu aveti voi treaba!
Nu știu alții cum sunt, dar eu sunt fericit cu dieselul meu de 3L și 195 kW :D
De acord cu ce ai spus. Mai ales cu nesiguranta in metrou si spatiile publice, unde este plin de ciudati mai mult sau mai putin recognoscibili.
Jandarmii ies la pensie la 40-50 ani, apoi primesc pensii de peste 4000 lei fara sa faca nimic. O mare risipa de bani si de putere de munca. Acesti oameni ar putea fi trecuti de la paza la manifestatii/stadioane la ceva mai simplu dar nu mai putin important ca de exemplu paza in scoli ( la toalete si in punctele specifice /cunoscute ca periculoase din curtea fiecarei scoli ), la paza pe strazi, etc.
Solutii exista dar trebuie cautate. Sau macar sa fie cerute si apoi sa fie analizate sugestiile obtinute si sa se decida ce ar fi de facut . Dar la noi pare ca nu se cauta solutii.
Miorita - care promoveaza din copilarie ca resemnarea este o virtute si este caracteristica a romanilor loveste in toate domeniile.
Trebuie schimbate multe, inclusiv /pornind de la materialele educationale ( fiul meu a invatat anul trecut , in calsa a 12-lea cu acelasi profesor cu care am invatat si eu ( astia pot pana la 76 ani , nu pleaca deloc ca au salariu mare si ore putine pe care le cumuleaza cu pensia, in timp de tinerii profesori pleaca din tara sau lucreaza ca vanzatori ici colo ) si la romana a studiat aceleasi opere /autori studiati de mine.